Please use this identifier to cite or link to this item: http://cris.unibe.edu.do/handle/123456789/473
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dc.contributor.authorCepeda-Marte, Jenny L.-
dc.contributor.authorRuiz-Matuk, Carlos B.-
dc.contributor.authorSalado-Díaz, Daniela D.-
dc.contributor.authorSocías-Pappaterra, Pablo-
dc.contributor.authorHo-Sang, Vivian W. Y.-
dc.contributor.authorMella-Bonilla, Isabella-
dc.date.accessioned2024-10-03T14:31:42Z-
dc.date.available2024-10-03T14:31:42Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationRevista Panamericana de Salud Pública, 48, e86; 2024-
dc.identifier.urihttp://cris.unibe.edu.do/handle/123456789/473-
dc.description.abstract[ABSTRACT]. Objective. To evaluate whether use of a culturally adapted mobile application (app) for adolescents with type 1 diabetes is associated with improved metabolic control. Methods. The Dominican Republic’s National Institute of Diabetes, Endocrinology, and Nutrition and the Learning to Live clinic recruited 23 pediatric participants for the study. Blood tests were performed before and after use of the app for a period of 3 months. Based on the user profile, participants were encouraged to use the app’s bolus insulin calculator after each meal. The app included a list of regionally and culturally specific foods, color-coded to indicate a high glycemic index (GI) as red; medium GI as yellow; and low GI as green. The color-coding was designed to assist participants in making healthier eating choices. Results. There were statistically significant improvements in lipid profile. Mean high-density lipoprotein values rose to acceptable levels, while low-density lipoproteins and triglyceride levels fell to the recommended values. The overall quality of life increased, although glycated hemoglobin levels showed no statistically significant changes. Conclusion. The findings of this study suggest that using this culturally tailored app can help young patients with type 1 diabetes to improve metabolic health.-
dc.description.abstract[RESUMEN]. Objetivo. Evaluar si el uso de una aplicación móvil (app) para adolescentes con diabetes tipo 1, adaptada desde el punto de vista cultural, se asocia a una mejora del control metabólico. Métodos. El Instituto Nacional de Diabetes, Endocrinología y Nutrición de República Dominicana y Learning to Live Clinic reclutaron a 23 participantes pediátricos para el estudio. Se realizaron análisis de sangre antes y después de utilizar la aplicación durante un período de 3 meses. En función del perfil de usuario, se alentó a los participantes a utilizar la calculadora del bolo de insulina de la aplicación después de cada comida. La aplicación incluía una lista de alimentos propios de la región y la cultura, codificados por colores para indicar un índice glucémico (IG) alto (rojo), medio (amarillo) o bajo (verde). El código de colores se diseñó para ayudar a los participantes a adoptar opciones de alimentación más saludables. Resultados. Se observaron mejoras estadísticamente significativas en el perfil lipídico. Los valores medios de las lipoproteínas de alta densidad aumentaron hasta niveles aceptables, mientras que los niveles de las lipoproteínas de baja densidad y los triglicéridos descendieron hasta los valores recomendados. Se observó una mejora en la calidad de vida general, si bien no se observaron cambios estadísticamente significativos en los niveles de hemoglobina glucosilada. Conclusiones. Los resultados de este estudio sugieren que el uso de esta aplicación adaptada desde el punto de vista cultural puede ayudar a los pacientes jóvenes con diabetes mellitus tipo 1 a mejorar su salud metabólica.-
dc.description.abstract[RESUMO]. Objetivo. Avaliar se o uso de um aplicativo móvel culturalmente adaptado para adolescentes com diabetes tipo 1 está associado a um melhor controle metabólico. Métodos. O Instituto Nacional de Diabetes, Endocrinologia e Nutrição da República Dominicana e a clínica Learning to Live recrutaram 23 participantes pediátricos para o estudo. Foram realizados exames de sangue antes e depois do uso do aplicativo por um período de 3 meses. Com base no perfil de usuário, os participantes foram incentivados a usar a calculadora de bolus de insulina do aplicativo após cada refeição. O aplicativo incluía uma lista de alimentos específicos da região e da cultura, codificados por cores para indicar índices glicêmicos (IG) altos em vermelho; IG médios em amarelo; e IG baixos em verde. O código de cores foi criado para ajudar os participantes a fazer escolhas alimentares mais saudáveis. Resultados. Houve melhoras estatisticamente significantes no perfil lipídico. Os valores médios de lipoproteínas de alta densidade subiram para níveis aceitáveis, e os níveis de lipoproteínas de baixa densidade e de triglicerídeos caíram para os valores recomendados. A qualidade de vida geral aumentou, embora os níveis de hemoglobina glicada não tenham apresentado alterações estatisticamente significantes. Conclusão. Os resultados deste estudo sugerem que o uso desse aplicativo culturalmente adaptado pode ajudar pacientes jovens com diabetes tipo 1 a melhorar sua saúde metabólica.-
dc.language.isoEnglish-
dc.publisherPan American Health Organization (PAHO) = Organización Panamericana de la Salud (OPS)-
dc.relation.ispartofRevista Panamericana de Salud Pública = Pan American Journal of Public Health-
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en-
dc.subjectCiencias de la Salud-
dc.titleCulturally adapted mobile application for optimizing metabolic control in type 1 diabetes: a pilot study-
dc.typeJournal Article-
dc.rights.licenseThis is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 IGO License, which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited. No modifications or commercial use of this article are permitted. In any reproduction of this article there should not be any suggestion that PAHO or this article endorse any specific organization or products. The use of the PAHO logo is not permitted.-
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.26633/RPSP.2024.86-
dc.contributor.affiliationInstituto de Medicina Tropical y Salud Global (IMTSAG)-
dc.contributor.affiliationVicerrectoría de Investigación e Innovación-
dc.contributor.affiliationInstituto de Medicina Tropical y Salud Global (IMTSAG)-
dc.contributor.affiliationFacultad de Ciencias de la Salud-
dc.contributor.affiliationDepartamento de Estudios Generales-
dc.contributor.affiliationFacultad de Ciencias de la Salud-
dc.relation.issn1680-5348-
dc.description.issue48-
dc.description.startpagee86-
dc.subject.keywordsDiabetes mellitus, type 1-
dc.subject.keywordsGlycemic control-
dc.subject.keywordsInsulin-
dc.subject.keywordsMobile applications-
dc.contributor.authorsCepeda-Marte, Jenny L.-
dc.contributor.authorsMoore, A.-
dc.contributor.authorsRuiz-Matuk, Carlos B.-
dc.contributor.authorsSalado-Díaz, Daniela D.-
dc.contributor.authorsSocías-Pappaterra, Pablo-
dc.contributor.authorsHo-Sang, Vivian W. Y.-
dc.contributor.authorsMella-Bonilla, Isabella-
dc.typeofaccessOpen Access-
dc.contributor.affiliationinstitutionUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
dc.contributor.affiliationinstitutionClemson University-
dc.contributor.affiliationinstitutionUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
dc.contributor.affiliationinstitutionUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
dc.contributor.affiliationinstitutionUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
dc.contributor.affiliationinstitutionUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
dc.contributor.affiliationinstitutionUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
dc.contributor.affiliationcountryDominican Republic-
dc.contributor.affiliationcountryUSA-
dc.contributor.affiliationcountryDominican Republic-
dc.contributor.affiliationcountryDominican Republic-
dc.contributor.affiliationcountryDominican Republic-
dc.contributor.affiliationcountryDominican Republic-
dc.contributor.affiliationcountryDominican Republic-
item.languageiso639-1English-
item.fulltextCon texto completo -
item.openairetypeJournal Article-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.deptInstituto de Medicina Tropical y Salud Global (IMTSAG)-
crisitem.author.deptVicerrectoría de Investigación e Innovación-
crisitem.author.deptInstituto de Medicina Tropical y Salud Global (IMTSAG)-
crisitem.author.deptFacultad de Ciencias de la Salud-
crisitem.author.deptDepartamento de Estudios Generales-
crisitem.author.deptFacultad de Ciencias de la Salud-
crisitem.author.parentorgUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
crisitem.author.parentorgUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
crisitem.author.parentorgUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
crisitem.author.parentorgUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
crisitem.author.parentorgUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
crisitem.author.parentorgUniversidad Iberoamericana (UNIBE)-
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